Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2010 22:29 - Що е дрога ?
Автор: c12h16n2 Категория: Други   
Прочетен: 2775 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 05.01.2010 22:35


 Повечето хора биха се съгласили, че хероинът е дрога.Това е прах, който създава впечетляващи промени в тялото и психиката, когато е взет в малки дози. Захарта също е прах, който силно влияе върху тялото и някой експерти казват, че въздейства върху когнитивните функции и настроението. Захарта обаче дрога ли е ? Подобно на хероина захарта може ли да води до пристрастяване ? А какво ще кажете за шоколада ? Повечето хора мислят за него като за храна или вкус, но той съдържа химикал, който е свързан с кофеина, стимулант е и също може да води до пристрастяване. А солта дрога ли е ? Повечето хора смятат, че не могат да живеят без нея и тя също има драматични ефекти върху тялото.
Често срещана дефиниция на думата дрога е всяко вещество, което в малки количества предизвиква съществени промени в тялото, психиката или и двете. Това определение обаче не разграничава дрогите от някой храни. Разликата между дрога и отрова също е неясна. Всички дроги стават отровни в достатъчно големи количества и много отрови за полезни лекарства в достатъчно малки дози. Алкохолът храна, дрога или отрова е ? Тялото може да го изгаря като гориво точно като захарта, но той причинява натравяне и може да убива при свръх доза. Решението някои вещества да се нарекат дроги, а други не, често е произволно. На първо място храни, дроги и отрови не са ясно очертани категории. Второ хората имат силни емоционални реакции на тях. Храната е добра. Отровата е лоша. Дрогите може да са добри или лоши и дали се разглеждат като добри или лоши, зависи от това, кой ги разглежда. Много хора са съгласни, че дрогите са добри когато лекарите ги изписват на пациентите си, за да ги накарат да се чувстват по-добре.
Когато хората вземат психоактивни вещества на своя глава, за да променят съзнанието си или да изпитат удоволствие, въпросът за доброто и лошото става още по-трънлив.А това поражда спор. Трябва ли удоволствието да идва като награда за работата или страданието ? Трябва ли хората да се чувстват виновни, че изпитват удоволствие, без да са страдали за него по някакъв начин ? На тези въпроси точен отговор няма. Различните хора и различните култури им отговарят по различен начин.
Употребата на дроги е унивесална. Всяка човешка култура във всяка епоха от историята е използвала една или повече психоактивни дроги.В действителност приемането на дроги е толкова често срещано, че изглежда основна човешка дейност. Обществата трябва да разберат и приемат очарованието на хората от дрогите. Обикновенно използването на определени дроги е одобрено и интегрирано в живота на племето, общността или нацията, понякога във формални ритуали и церемонии.
Всеки е готов да нарече определени дроги лоши, но между културите няма особено съгласие кои са те. В нашето общество всички немедицински дроги с изключение на алкохола, тютюна и кофеина се разглеждат с подозрение от мнозинството


СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ (много ме мързи)


Тагове:   отрова,


Гласувай:
2



1. анонимен - AZzZzZzZzZ
03.05.2010 19:02
dobro e za przentaciqqq
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: c12h16n2
Категория: Други
Прочетен: 34330
Постинги: 6
Коментари: 1
Гласове: 23
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол